Vesipiibud

Vesipiip, Vesipiibud, süsi ja tubakas. Nõuanded, blogi.

Vesipiibu süsi

oktoober 19, 2009

vesipiibususi2

Enamus poode üritab vesipiibu söe müügiga ratsa rikkaks saada, aga on ka üks koht kus vesipiibu süsi on müügil mõistliku hinnaga, samas on seal ka valik kõige suurem.

Koht asub siin – Vesipiibu süsi


Hinna-kvaliteedi suhe on hetkel parim Nakhla 50mm ja Belgia 33 ja 40mm sütel, aga on üht-teist muudki päris heade hindadega saadaval.

Kõige halvema hinna-kvaliteedi suhtega vesipiibu söed, mis Eestis saadaval, on hetkel Habibi ja Golden Coal.

vesipiibu_susi_b33-10-k

Kui Habibi söe puhul ei kannata kriitikat ei kvaliteet ega hind, siis Golden Coal on täiesti ok kvaliteediga (täpselt sama mis Belgia 33mm vesipiibu süsi), aga hind millega teda siin müüakse on üle mõistuse kallis. Sama raha eest mis Eestis maksab 1 pakk Golden Coal´i, saab Belgia 33mm sütt 2 pakki!

Süsi on vesipiibu juures vajalik tubaka kuumutamiseks. Vesipiibu tubakas ise on niiske ja see ei põle. Seepärast asetatakse tubaka peale hõõguv söetükk (tükid), mis tubakat kuumutab niipalju, et see suitsu eraldama hakkab. Piibule asetatav süsi peab alati täielikult hõõguma. Selle saavutamiseks võib söetükile puhuda, välistingimustes aitab siinkohal tuul. Kui kasutada veel mitte täielikult hõõguvat sütt, siis eraldab see suurtes kogustes vingugaasi. Selle vältimiseks oleks mõistlik vahest selliselt hõõguv söetükk, mille tavaliselt piibule asetate, kontrolli mõttes pooleks murda. Süsi peab hõõguma täielikult, isegi keskel ei tohiks olla musta täppi!

NAKHLA-vesipiibuSUSIKiirsöe puhul on tähtis teada et mitte kunagi ei asetata piibule tervet söetabletti. See tekitab ühte kohta liiga suure kuumuse ja tubakas kipub kärssama minema.

Tablett (juhul kui kasutatakse 33mm sütt) murtakse enne süütamist pooleks ja mõlemad tükid asetatakse piibule mõningase vahega. Piibutamise kestel söetükkide asukohta muudetakse.

Laia tubakapitsi puhul võib 33mm söe puhul olla vaja kasutada korraga kolme poolikut söetabletti, ehk siis 1,5 tabletti.

Kui kasutate 40mm või 50mm sütt, siis tuleb see enne süütamist murda neljaks.

Eestis on enamasti kasutusel kiirsüttiv vesipiibusüsi, araabiamaades (ehk siis seal kus vesipiipudega rohkem kogemusi on) aga naturaalsüsi.

Kiirsütt on lihtsam kasutada, aga naturaalsöe puhul on suitsu maitseomadused veidi paremad.