Vesipiibud

Vesipiip, Vesipiibud, süsi ja tubakas. Nõuanded, blogi.

Sildistatud: vesipiibu tubakas

bigg-steam-stones-sweet-melon

Lõpuks leiutati vesipiibu tubakas, mille maitse on nagu “päris”, aga tubakat ta ei sisalda, ning seetõttu puudub ka aktsiis. Mis teeb selle toote võrreldes tavalise vesipiibutubakaga rohkem kui poole soodsamaks. Selle üle on aga vesipiibusõpradel üle maailma väga hea meel.

Tootest siis lähemalt:

Bigg Steam Stones koosneb looduslikest mineraalsetest teralistest kividest, mis on niisutatud hästi maitsestatud vedelikuga. Kivitükid pannakse vesipiibu tubakapitsi nagu tavaline tubakas, kaetakse augustatud fooliumiga ning kõige peale tavaline vesipiibu süsi. Kuumuse mõjul vesi aurustub, ning tekib vesipiibu suitsu maitseline hästi tihe ja meeldiv aur, mis ei sisalda nikotiini ega muid kahjulikke ühendeid. Tegemist ongi justnimelt 100% auruga, mis küll maitseb nagu suits, aga suitsu ta reaalsuses ei sisalda. Tegemist on täpselt samasuguse asjaga nagu elektrooniline sigaret, sest mõlemil puhul hingab tarbija sisse auru, kus puuduvad tahked osakesed. Paljud ütlevad, et see on isegi parem kui tavalisest vesipiibu tubakast tulev maitse.

Bigg Steam Stones kivikesed asetsevad tubakapitsis rohkem eraldatult (neid lihtsalt pole võimalik liiga kokku pressida nagu tavalist vesipiibutubakat) ja seeläbi on neid kasutades vesipiipu oluliselt kergem tõmmata. Ka kestab vesipiibu seanss neid kasutades umbes 20% kauem kui tavalise tubakaga.

Bigg Steam Stones kasutamisel ei ole määratletud vanusepiiri (tegemist pole tubakatootega) kuid soovitame mitte kasutada alla 16 vanustel.

Üks pakk kaalub 100g (tavalisel vesipiibu tubakal 50g) ning maksab kõige soodsamas kohas Eestis (Bigg Steam Stones) 6,5€ pakk. Misläbi ta on võrreldes tavalise aktsiisimaksustatud vesipiibutubakaga (arvestades, et sama kogusega kestab seanss 20% kauem) rohkem kui poole odavam.

Rohkem infot leiad tootja kodulehelt – www.bigg-steam.com

Vesipiibu söe säilitamisel kehtib lihtne reegel – seda tuleb hoida soojas ja kuivas ruumis, ehk siis toas. Kui süsi jätta mõneks päevaks õue (näiteks rõdule) või niiskesse ruumi, siis ta läheb niiskeks ja teda on väga raske hiljem põlema saada.

Hea on teada, et niiskus on võimeline tungima ka läbi veel avamata paki ümbrisest.

Niiskust saanud söe tunneb ära sellest, et ta ei taha süttida või kui läbi suure häda süttibki, siis teeb seda aegajalt paukudes ja hõõguvaid tükke ümbrusse laiali pritsides. Seepärast on kasulik sütt süüdata alati turvalises kohas, nt rõdul.

Ka kvaliteetne kiirsüttiv vesipiibu süsi muutub niiskes õhus (hoolimata kas pakk on juba avatud või kinnine) aja jooksul halvastisüttivaks ja sädemeid ning tükke pilduvaks.

Ainult kuivas ja soojas toas hoitud kvaliteetne vesipiibu süsi (belgia, three kings, nakhla) säilib kasutuskõlblikuna aastaid.

Vesipiibu tubaka säilitamisega on veidi keerulisemad lood. Kui vesipiip on töös tihti ja olete tubakat varunud suht väikestes kogustes, siis pole muidugi mõtet selle probleemiga pead vaevata. Tubakas saab lihtsalt ennem otsa kui ta liigselt ära kuivada jõuab, ükskõik kuidas ta pakendatud on. Sellisel juhul on mõistlik tubakat hoida originaalkarbis.

Kui aga oled tubakat suuremas koguses varunud (näiteks reisilt kaasa toonud) ja vesipiip päris igapäevaselt kasutuses ei ole, siis tuleks tubaka säilitamisele pisut mõelda.

Vesipiibu tubaka säilitamiseks on mitmeid mooduseid:

vesipiibu tubakas sailitamine6

1. Originaalpakendis. Nii säilib tubakas pimedas ja mitte väga soojas kohas suht niiskena paar aastat. Aknalaual või mujal päikese käes muidugi oluliselt vähem.

vesipiibu tubakas sailitamine

2. Tavalises klaaspurgis. See on väga mugav ja üsna effektiivne tubaka säilitamise meetod. Ainult purgi lõppemisel on suht tüütu viimaseid riismeid põhjapealt kätte saada. Purgi võib muu pimeda ja jaheda koha puudumisel hoiustada külmkapis (muidugi mitte sügavkülmas).

vesipiibu tubakas sailitamine3

3. Plastmassist toidukarbis. See ei ole küll nii õhukindel kui klaaspurk kuid kasutamismugavus on parem. Samuti on nad väga odavad.

vesipiibu tubakas sailitamine4

4. “Lukustatavas” toidukarbis. Väga mugav kasutada ja samas õhukindel. Hinnalt on nad küll veidi kallimad kui tavalised plastmassist toidukarbid kuid see vahe pole nii suur et ära ei tasuks.

vesipiibu tubakas sailitamine2

5. Minigrip kilekotis. Suht mõttetu kuid paljud seda mingil põhjusel siiski kasutavad. Tubaka kättesaamine nõuab klaverimängija sõrmi. Samuti õhukindlusega on nagu on.

Mida teha ärakuivanud tubakaga?

Tihti küsitakse, et mida teha kui tubakas on kehvade hoitutingimuste tõttu kuivaks muutunud.

Parim lahendus on see siiski olemasoleval kujul ära tarbida või kui maitse tõesti häirib siis minema visata. Mitte mingil juhul ei soovita seda enam niisutama hakata. Maitse muutub sellest ainult hullemaks. Sama kehtib ka mõningates poodides müüdavate “spetsiaalsete tubakaniisutajate” kohta. Maitset nad paremaks ei muuda, küll aga saate oma organismi juurde suures koguses keemiat, mis tervisele pehmelt öeldes hea ei ole.

Kokteilid

jaanuar 25, 2010 Lounged, Vesipiibu nipid

Üks võimalus vesipiipu nautida on seda teha kasutades erinevaid maitseid ühekaupa. Kuid on ka võimalus erinevaid vesipiibu tubakaid omavahel segada. Mõned vesipiibusõprade lemmikkokteilid mis on kokku kogutud foorumitest üle maailma:

Sex on the Beachvesipiip-sex-on-the-beach

40% Mango

30% Vaniljevesipiip-cosmopolitan

30% Virsik

The Quickie

50% Maasikas

50% Sidrun

Märjad unenäod

50% Apelsinvesipiip-fuzzy-navel1

50% Vanilje

Klassika

80% Topeltõun

20% Piparmünt

Happy Ending

50% Arbuus

50% Virsik

vesipiip-daiquiri

Kirsipomm

50% Kirss

50% Vanilje

The Red Line

40% Kirss

30%  Vaarikas

30% Maasikas

Triibud

40% Arbuus

30% Vaarikasvesipiip-margarita

30% Kirss

Secret Garden

50% Mango

50% Roos

The Money Shot

50% Sidrun

50% Piparmünt

Must rüütel

40% Cola

30% Kirssvesipiip-martini2

30% Vanilje

Arabian Nights

50% Jasmiin

50% Piparmünt

First Time

80% Maasikas

20% Chocomint

vesipiip-mimosa

Purple Dayz

50% Viinamari

50% Piparmünt

Cuban Mojito

20% Piparmünt
80% Sidrun
Vaasi 50% külm vesi ja 50% toonik

Gabey Babyvesipiip-mojito

40% Apelsin

30% Viinamari

30% Maasikas

Kiivi ja Maasika Mahedus

70% Kiivi (pitsis allpool)
30% Maasikas
Vaasi pane ohtralt jääd et vesi oleks jääkülm

Talverõõmud

60% Viinamari

30% Piparmüntvesipiip-pina-colada

10% Kaneel

Virsikupirukas

60% Virsik

30% Vanilje

10% Kaneel

Ahjuõun

100% Topeltõun

Valmista tubakapits õunast ja seejärel pane vesipiip tööle nagu tavaliselt. Väga mahe ja aroomiküllane maitse.

Õunast vesipiibu tubakapitsi valmistamise õpetus

vesipiibukasutamine

1. Varu head tubakat ja sütt, samuti läheb tarvis fooliumi.

2. Võta vesipiibu vaas ja vala sinna külma vett niipalju, et  vette minev metalltoru oleks veepiirist umbes 3-4cm madalamal.

3. Niisuta veega kummitihendit mis jääb piibu metallosa ja vaasi vahele. Nüüd aseta metallosa (keerates mitte otse surudes!) oma kohale.

4. Aseta oma kohale söetaldrik ja tubakapits.

5. Puhu igaks juhuks läbi vooliku, juhuks kui sinna mingit sodi peaks kogunenud olema.

6. Kinnita voolik(ud) vesipiibu metallosa külge, ole kindel, et see püsib kindlalt paigal.

7. Katseta nüüd terve vesipiibu õhukindlust. Aseta peopesa tubakapitsi peale ja tõmba voolikust. Kõik on okei kui tunned käel kerget vaakumit. Kui vaakumit ei teki, siis laseb vesipiip kuskilt ühenduskohast läbi, otsi see koht välja ja likvideeri puudused.

8.  Murra söetablett pooleks, kui on suur (40 või 50mm) siis neljaks. Võta tükid söetangide vahele ja läida põlema. Kõige mugavam on selleks kasutada spetsiaalset vesipiibu söe süütajat, aga kui süsi pole niiskunud ja teed seda tuulevaikses kohas, siis on välgumihkel või tikud ka ok. Võiksid sütt süüdata õues, sest kiirsöed eraldavad süttimisel ebameeldivat haisu. Kui süsi lõpetab sädelemise, puhu talle õrnalt peale või lase nats tuulekäes seista, et see muutuks enamvähem ühtlaselt punaseks. Nüüd võid söetükid asetada söetaldrikule.

9. Puista tubakas pitsi, enamvähem ülemise ääreni. Mida õhulisemalt seda parem, sest muidu ei pääse õhk hästi läbi.

10. Kata pits fooliumiga (kõige parem on spets vesipiibu foolium sest see on õige paksusega) ja tee hambaorgi, poolpõlenud tiku või söetangide vardaga mõned augud. Suru kergelt käeservaga foolium allapoole ja tõmba ta seejärel uuesti servadest pingutades sirgeks. Asja mõte on selles, et siis jääb foolium tubakast 1-2mm kaugusele ja ei lähe pärast kärssama.

11. Aseta söetükid pitsi katvale fooliumile (ühte äärde, mitte keskele!), aga ära veel kohe piibu “käimatõmbamisega” alusta, oota veel paar minutit, nii on pärast maitse parem. Seejärel tõmba vesipiip käima. Selleks et vesipiip korralikult tööle hakkaks kulub 1-2 minutit.

12. Võta ligi ka midagi joodavat, näiteks teed. Muidu kipub kurk kuivama hakkama pikapeale.

13. Naudi piibutamist, umbes 15-20 minuti pärast nihuta tangide abil söetükke tubakapitsil edasi.

Kasuta jääkarpi. Kui seda veel pole, siis võid ka lihtsalt vette jääkuubikuid lisada, aga tulemus poleettevalmistus3 päris see…

Kindlasti tee söetablett enne süütamist kaheks või neljaks tükiks (sõltuvalt tableti suurusest)  ja aseta need pitsi äärtele mitte keskele.

Vesipiibu suitsu maitse parandamiseks võid vaasi panna vee asemel veini. Pole vahet kas punane või valge, odav või kallis – maitset parandab see tunduvalt. NB. Purju ei saa sellest mingi valemiga jääda, kuna sel viisil satub organismi kaduvväike kogus alkoholi. See on täpselt sama kui avatud veinipudeli pealt maitset nuusutada. Kui lisad vaasi vee asemel sidruni või mõne muu puuvilja  mahla, siis maitse muutub küll, aga väga vähe.

Kui oled fooliumisse juba augud ära teinud, siis suru kergelt käeservaga fooliumit allapoole ja tõmba seejärel äärtest pinguldades see uuesti sirgu. Nii et foolium jääks tubakast ca 1mm kaugusele.

Võta piibu kõrvale midagi joodavat. Kõige paremini sobib selleks tee, näiteks karkatee. Hea valik teesid on saadaval spets teepoodidest mida ledub igal pool.

Tee tubakakokteile, sega maitseid. Proovi näiteks:

•  Piparmünt & õun

•  Kirss & piparmünt

•  Maasikas & banaan

•  Liköör & kookos

•  Sidrun & piparmünt

•  Kookos & kirss

•  Melon & piparmünt

•  Pistaatsia & piparmünt

•  Kookos & piparmünt

•  Maasikas & piparmünt